Det er vigtig at vi passer godt på vores tænder hele livet. Derfor starter de gode tandvaner allerede fra, når man er helt lille. Når vi lærer vores børn de gode tandvaner, så er det også noget, som de højst sandsynligt tage med sig senere i livet. Derfor er det vigtig som forældre, at sørger for de gode vaner bliver indført så tidlig som muligt.
Er du i tvivl om, hvordan du starter de gode tandvaner? Bare rolig, vi har svarene til dig her. I denne artikel vil vi komme ind på, hvordan du giver dine børn de bedste tandvaner, som forebygger karies, betændelse og andre tandsygdomme.
Indfør de gode børstevaner
I de første år af barnets liv kan de ikke selv børste tænder – det skal mor eller far hjælpe med. Det er vigtig at du gør tandbørstningen til en fast del af jeres morgen- og aftenritual. Der skal børstes i mindst 3 minutter i hele munden med bløde cirkulære bevægelser.
Når barnet bliver lidt ældre, så kan de selv begynde at prøve at børste deres tænder. Det kan være de selv skal prøve at børste i et par minutter, og derefter kan mor eller far børste efter. Jo tidligere de lærer, hvordan man børster tænder ordentlig, desto bedre.
Gør tandbørstning sjov
Det kan godt være at barnet ikke elsker tandbørstningen til at starte med. Det føles da også underligt at have sådan en mærkelig børste, der smager af mint inde i munden. Det er vigtig at tandbørstning gøres til en positiv oplevelse for barnet. Derfor kan I i fællesskab indføre nogle tandbørstningsritualer, hvor man for eksempel synger, lytter til en sang eller fortælle en historie.
I kan også købe en lille timer, som tæller ned fra de 3 minutter, så barnet kan orientere sig om, hvor længe der er tilbage af tandbørstningstiden.
Gem slik og sukker til weekenderne
Sukkerholdig mad er en stor synder i forhold til tandsygdomme som for eksempel karies. Karies laver huller i tænderne, og hvis der er huller i tænderne, så er der intet andet for end at besøge sin lokale tandlæge.
En sukkerholdig kost kan gøre, at barnet udvikler huller i tænderne allerede i en tidlig alder. Bakterierne i munden elsker sukker, og de omdanner dette sukker til syre, som æder væk af tandens emalje. Derfor er det vigtig at holde sukkerindtaget på et minimum.
Som tommelfingerregel bør man gemme slik, kage og sukkerholdig mad til weekenderne, hvor man ellers i hverdagen holder man den sunde linje. Sund mad skal selvfølgelig ikke være en straf for den lille, hvis de er glade for sukker. Men en sukkerholdig kost er virkelig ikke godt for hverken tænderne eller resten af kroppen.
Brug tandtråd
Tandtråd kan godt være en udfordring især for små børn. Det kan godt føles ret ubehageligt at bruge tandtråd. Ikke desto mindre er det vigtig for den gode mundhygiejne. Tandtråden kan komme ind og få fat på alle de genstridige madrester, som tandbørsten ikke kan nå.
Forsøg at indfør et par minutter med tandtråd efter tandbørstningen hver dag, men start forsigtig ud, så oplevelsen igen ikke bliver en negativ en af slagsen.
Læs bøger om Karius og Baktus
Det kan godt være svært at forklare over for børn, hvorfor mundhygiejne er så vigtig. Derfor findes der heldigvis børnebøger, som kan klare opgaven for en.
Begynd at introducere bøger om mundhygiejne som for eksempel historierne om Karius og Baktus, som er to bakterietrolde, der lever i en drengs mund. De to bakterietrolde skriger på wienerbrød, slik og søde sager dagen lang. Bogen forklare, på et sprog som børn forstår, hvorfor søde sager er farligt for munden og, hvorfor bakterietroldende ikke må spise for meget sødt, fordi de ødelægger tænderne.
Hold øje med huller
Selvom du er god til at passe på ungernes tandhygiejne, så kan det stadig ske at der kommer et hul. For det meste opstår hullerne inde ved kindtænderne, og ligner brune eller sorte pletter.
Det er en god ide jævnligt at tjekke barnets mund og, hvis du opdager de brune pletter, så skal der for alvor børstes grundigere. Hvis det udvikler sig til et rigtig hul, så er der intet andet for, end at gå til tandlægen og få ordnet hullet.